Presentació a Barcelona dels resultats del projecte europeu Eurotapes sobre superconductivitat

 

Un consorci internacional de recerca liderat per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC ha obtingut aplicacions que poden revolucionar la producció d’energia renovable.

Eurotapes és un dels projectes de recerca sobre superconductivitat més importants d’Europa i està demostrant excel·lents resultats per a aplicacions industrials en sectors com l’energètic, l’aeronàutic o el transport. El projecte, on hi ha implicats més de 20 socis que inclouen universitats, centres de recerca i empreses de 8 estats membres de la UE, està coordinat des de Catalunya a través de l’ Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) de l’ Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i compta també amb la participació de les empreses OXOLUTIA i LA FARGA, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre Tecnològic LEITAT de Terrassa, com a socis locals.

El consorci internacional d’Eurotapes porta quatre anys i mig investigant un nou sistema per produir cintes superconductores més barates i eficients, i provant la seva aplicació en diferents camps, com ara el de les energies renovables. Eurotapes té un pressupost de 20.133.695 euros, del qual prop d’un 75% s’ha finançat través del Setè Programa Marc de Recerca de la UE.

Els resultats d’Eurotapes es presentaran a Barcelona, en una roda de premsa que comptarà amb la participació del coordinador del projecte, Prof. Xavier Obradors; la responsable del departament de superconductivitat de l’ICMAB-CSIC, Prof. Teresa Puig; el director executiu d’OXOLUTIA Dr. Albert Calleja; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.


Presentació dels resultats d’Eurotapes a Barcelona

Quan: dimarts 14 de març a les 11.30 hores.

On: Representació de la Comissió Europea a Barcelona (passeig de Gràcia 90)

Projecte EUROTAPES

El projecte Eurotapes ha aconseguit produir 600 metres de cinta superconductora amb un procés que redueix el cost de producció dels materials superconductors, en simplifica l’arquitectura i millora la seva capacitat en alts camps magnètics a diverses escales de temperatura. També ha obtingut resultats significatius per a la recerca magnètica avançada, que és un camp en el qual treballen centres de referència a Europa com el CERN i l’ITER.

A llarg termini, el projecte farà que l’energia renovable sigui més competitiva gràcies, per exemple, a la possibilitat de tenir generadors eòlics més barats i que produeixin una major quantitat d’energia.

Eurotapes compta amb la participació d’investigadors destacats per la seva excel·lència en l’àmbit dels superconductors, a més de la implicació d’empreses i universitats líders a nivell global. A més de l’ ICMAB-CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona el Centre Tecnològic LEITAT i les empreses OXOLUTIA i LA FARGA, hi participen les universitats de Cambridge, Anvers, Gent, la Universitat Tecnològica de Viena, la de Cluj-Napoca; L’agència nacional italiana ENEA, l’ Institut d’Enginyeria Elèctrica de l’Acadèmia Eslovaca de Ciències, l’ Institut Leibniz IFW Dresden, l’ Institut Néel del CNRS, l’ Institut Tecnològic de Karlsruhe així com les empreses BRUKER, THEVA, DNANO, EVICO i NEXANS.


 

Presentación en Barcelona de los resultados del proyecto Eurotapes sobre superconductividad

Un consorcio de investigación internacional liderado por el Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona del CSIC ha obtenido aplicaciones que podrían revolucionar la producción de energía renovable

Eurotapes es uno de los proyectos de investigación sobre superconductividad más importantes de Europa i está demostrando resultados excelentes para aplicaciones industriales en sectores como el energético, el aeronáutico o los transportes. El proyecto, en el que están implicados más de 20 socios entre universidades, centros de investigación y empresas de 8 estados miembros de la UE, se ha coordinado desde Cataluña a través del Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona (ICMAB) de la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), y cuenta también con la implicación de las empresas OXOLUTIA y LA FARGA, de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y el Centro Tecnológico LEITAT de Terrassa, como socios locales.

El consorcio internacional de Eurotapes lleva cuatro años y medio investigando un nuevo sistema para producir cintas superconductoras más baratas y eficientes, y probando su aplicación en distintos campos, como el de las energías renovables. Eurotapes tiene un presupuesto de 20.133.695 de euros, financiados en cerca de un 75% a través del Séptimo Programa Marco de Investigación de la UE.

Los resultados de Eurotapes se presentarán en una rueda de prensa en Barcelona que contará con la participación del coordinador del proyecto, Prof. Xavier Obradors; la responsable del departamento de superconductividad del ICMAB-CSIC, Prof. Teresa Puig; el director ejecutivo de OXOLUTIA, Dr. Albert Calleja; y el director de la Representación de la Comisión Europea en Barcelona, Ferran Tarradellas.


Presentación de resultados del proyecto Eurotapes

Cuándo: martes 14 de marzo de 2017 a las 11h30

Dónde: Representación de la Comisión Europea en Barcelona (passeig de Gràcia 90)

Proyecto EUROTAPES

El proyecto Eurotapes ha conseguido producir 600 metros de cinta superconductora con un proceso que reduce el coste de producción de los materiales superconductores, simplifica su arquitectura y mejora su capacidad en altos campos magnéticos a través de varias escalas de temperatura. También ha obtenido resultados significativos para la investigación en magnética avanzada, un campo en el que trabajan centros de referencia como el CERN y el ITER.

A largo plazo, el proyecto permitirá que la energía renovable sea más competitiva ya que puede conseguir, por ejemplo, que los molinos eólicos generen más cantidad de energía gracias a una mayor eficiencia y a la reducción del coste del generador.

Eurotapes cuenta con la participación de investigadores destacados por su excelencia en el ámbito de los superconductores y con la implicación de empresas y universidades líderes a nivel global. Además del ICMAB-CSIC, la Universidad Autónoma de Barcelona, LEITAT, OXOLUTIA y LA FARGA; participan las universidades de Cambridge, Amberes, Gantes, la Universidad Tecnológica de Viena, la de Cluj-Napoca; la agencia nacional italiana ENEA, el Instituto de Ingeniería Eléctrica de la Academia Eslovaca de Ciencias, el Instituto Leibniz IFW Dresden, el Instituto Néel del CNRS, el Instituto Tecnológico de Karlsruhe, así como las empresas BRUKER, THEVA, DNANO, EVICO y NEXANS.

Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB CSIC

Address

Campus de la UAB, 08193 Bellaterra, Barcelona, Spain
+34 935 801 853 ext 371 
hr_suman@icmab.es